אודות האגודה
אגודת האקטוארים בישראל הינה גוף מקצועי המאגד את האנשים שסיימו את תהליך ההכשרה במקצוע האקטואריה או נמצאים בשלבים שונים של התהליך.
אגודת האקטוארים בישראל מקדמת ומפתחת את מקצוע ומדע האקטואריה וכן מקדמת את מעמדם המקצועי ואת רמתם המקצועית של חברי האגודה. כמו כן, האגודה מקיימת מסגרת שיפוטית לשמירה על כללי האתיקה המקצועית.
נכון לשנת 2020, חברים באגודה 413 אנשים, מתוכם 168 במעמד מלא .F.I.L.A.A בנוסף 44 במעמד חבר מתמחה ועוד 192 סטודנטים בשלבים שונים של ההכשרה.
לאגודה הסכם הכרה הדדית עם אגודת האקטוארים הבריטית (The Institute and Faculty of Actuaries).
לצפיה בפרטי ההסכם לחץ כאן
היסטוריה
ראשוני האקטוארים הארץ-ישראלים הגיעו לפלשתינה, עוד טרם הקמת המדינה, בשנות העשרים והשלושים של המאה ה-20. בבואם נקלטו רובם בענף הביטוח, שהחל לצמוח אז בארץ. חלק מהעולים-האקטוארים לא האמינו שיוכל למצוא פרנסה בתחומי האקטואריה בארץ ישראל של הימים ההם. הם הגיעו לארץ לאחר תחילת המנדט הבריטי לאחר מלחמת העולם הראשונה, ועם גבור גלי העליה הראשונים של התנועה הציונית. שנות העשרים והשלושים של המאה הן
השנים בהן הוקמו בארץ ישראל מספר חברות ביטוח מקומיות, בנוסף לחברות ביטוח זרות שפעלו בארץ.
כאבי האקטואריה הישראלית נחשב פרופ’ שמשון ברויאר, מתמטיקאי חרדי, שעלה לארץ בשנת 1933, הוא היה אקטואר חברת הביטוח מגדל, המפקח הראשון על הביטוח במדינת ישראל ולאחר מכן האקטואר הראשון של המוסד לביטוח לאומי, נציין גם את ראובן (רודי) קסטלר, עלה ארצה בשנת 1936, לאחר שסיים לימודי כלכלה ומתמטיקה בגרמניה, הוא הצטרף במועד לא ידוע למגדל כאקטואר (שהוקמה באותה שנה, לפני כן שירת את הגוף שקדם לפניקס) ונפל ב 1948 באבו טור על הגנת ירושלים.
רוב האקטוארים העולים היו ממוצא גרמני-אוסטרי. רובם מומחים למתמטיקה או לפיזיקה שהיו לאחר מכן לאקטוארים. האקטואר הישראלי הראשון שהגיע לארץ בשנות השלושים עם דיפלומה באקטואריה היה ד"ר יהודה גרינגרד, שכיהן בעבר כמנכ"ל ראשי של מגדל.
בשנת 1946 התכנסו, בביתו של שמעון גריבל 9 המייסדים – גב’ ד"ר ברגר , פרופ’ ברויאר, ש. גרייבל, ד"ר י. גרינגרד, נ. הלר, ד"ר מ. ליימדרפר, א. מרכוס, א. פלצנר ור. שלפר והחליטו על הקמת אגודת האקטוארים בישראל. האגודה נרשמה כחוק בשנת 1952.
אגודת האקטוארים בישראל החלה להתרחב במספר חבריה בשנות החמישים, עם קליטתם של אקטוארים מאירופה, שהגיעו לארץ לאחר תום מלחמת העולם השנייה והתקבלו לעבודה לאחר מספר שנים בחברות ביטוח ישראליות ובמוסדות פיננסיים שנצרכו לאקטואריה.
הקורס הישראלי הראשון שנערך בארץ להכשרת אקטוארים החל בשנת 1965 באוניברסיטה העברית בירושלים ונמשך שנתיים ימים. בוגריו, כ-15 אקטוארים, היו פעילים בתחומי הביטוח והאקטואריה בארץ עד לשנים האחרונות, חלקם פעילים עד היום.
בשנת 1977 נפתח קורס שני ללימודי אקטואריה בישראל והפעם – על ידי אוניברסיטת תל -אביב. חלק מהמורים היו כאלה שהשתתפו בקורס שנערך 10 שנים קודם לכן באוניברסיטה העברית בירושלים. רוב הבוגרים ( 22 סה"כ) היו פעילים בתחום וחלקם עדיין פעילים במקצוע, עד היום.
החל מ 1989 נלמד נושא האקטואריה בחוג לסטטיסטיקה באוניברסיטת חיפה. כיום התלמידים יכולים לבחור בין מסלול המעניק דיפלומה בטכניקות אקטואריות למסלול המעניק תואר שני בסטטיסטיקה עם התמחות באקטואריה. בוגרי המסלולים הללו מתקבלים לאגודה כחברים מתמחים ולאחר מעבר בחינות הגמר, המתבצעות היום בשיתוף פעולה של האגודה עם ה Institute and Faculty of Actuaries.
בנוסף לאקטוארים שהוכשרו בארץ עלו במהלך השנים אקטוארים רבים מחו"ל, בעיקר מארצות המערב, שהתקבלו כחברים באגודה בהתאם לרמת הכשרתם בחו"ל.
האגודה הייתה בין המייסדות של אגודת האקטוארים הבינלאומית ( IAA ),במתכונתה הנוכחית, והיא חברה מלאה בה. בשנת 2000 ארחה האגודה, בירושלים, את המפגש של המועצה והוועדות השונות של ה IAA. חברים באגודה משתתפים באופן פעיל בפעילות הבינלאומית וחברנו אדי לווי אף כיהן כנשיא ה IAA, לאחר שכיהן בעבר כנשיא ASTIN. חלק מחברי האגודה הצטרפו לאחת או יותר מהסקציות השונות של ה IAA.
דברי הנשיאה
אגודת האקטוארים בישראל הינה הגוף המקצועי המוביל בישראל בתחום האקטואריה כבר למעלה מ-70 שנה.
לאורך השנים תרמה האגודה לביסוס מעמדם המקצועי של חבריה בחברות הביטוח, בגופי הפנסיה, במוסדות פיננסים נוספים ובשירותי הייעוץ החיצוניים. גם בעולם, ידעה האגודה לתרום רבות ואף נמנתה על מייסדי ארגון האקטוארים הבין-לאומי, ה-IAA, שבו היא חברה מלאה מיום הקמתו.
במקביל, האגודה שוקדת ומקפידה במשך שנים לשמור על רמות ההכשרה, המקצועיות והאתיקה הגבוהות ביותר. במסגרת זו פועלת האגודה במספר מישורים, ביניהם אימוץ תהליך ההכשרה של אגודת האקטוארים הבריטית (Institute and Faculty of Actuaries), שהיא מהמובילות בעולם, קיומם של שיתופי פעולה נרחבים עם אגודות מקצועיות מקבילות המשתייכות לארגון האקטוארים הבין-לאומי, השתתפות בקבוצות דיון גלובליות ועוד.
חשוב לציין, שרק חברי האגודה במעמד מלא מקיימים את תנאי הכשירות של מי שמבקשים להתמנות כאקטוארים ממונים במבטחים, על פי תחומי הביטוח השונים או בתחום פנסיה, בהתאם לתקנות אשר הוגדרו לראשונה בשנת 2019 על-ידי שר האוצר והממונה על רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון.
משורות האגודה צמחו האקטוארים הבכירים ביותר בישראל, המהווים את הברומטר העסקי, הפיננסי והחשבונאי של שוק הביטוח והפנסיה. לשורות אקטוארים אלו, חותרת האגודה כל העת לטפח ולצרף עתודה של אקטוארים חדשים, שירחיבו את שורות אנשי המקצוע וייתנו מענה לביקוש הרב כיום לאקטוארים הן בגופים המוסדיים והן בשוק הייעוץ.
הביקוש הרב לאקטוארים מתכתב עם החלתם של תהליכים משמעותיים בשוק בשנים האחרונות, שמוסיפים ומעצימים את תפקידם וחשיבותם של האקטוארים. כדרכה, מחויבת האגודה להעשיר בידע ובמיומנויות את חבריה במציאות המשתנה, לתמוך ולסייע בעמידתם בדרישות ובמרחבי האחריות.
יחד נעשה, יחד נמשיך ונקדם את האקטוארים, חברי האגודה.
בברכה,
דפנה קאופמן, F.IL.A.A
נשיאת אגודת האקטוארים בישראל (ע"ר)